O projektu 33

Prateći Strategiju razvoja kulture grada Novog Sada 2016-2026, “Projekat 33 – Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu za strateško planiranje” ima za cilj da pruži profesionalnu edukaciju i podršku zaposlenima u ustanovama kulture u Novom Sadu za participativnu i kolaborativnu izradu strateških planova svojih ustanova i time doprinese većoj participativnosti i većem učešću građana i građanki u javnom kulturnom životu. Program predstavlja kombinaciju edukativnih i mentorskih sadržaja koje Unesko katedra Univerziteta umetnosti stavlja na raspolaganje u vidu savremene literature, vežbi, analitičkih alata, primera dobre prakse i obrazaca za strateško planiranje u kulturi i umetnosti.

Nosilac projekta je UNESKO katedra za kulurnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu, a naručilac projekta je Fondacija 2021 – Novi Sad Evropska prestonica kulture. Projekat se organizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Ciljevi

1. Osposobljavanje zaposlenih u ustanovama kulture u Novom Sadu za izradu strateškog plana za svoju ustanovu.
2. Izrada strategija svih ustanova kulture na teritoriji grada Novog Sada.
3. Otvaranje ustanova kulture za različite metode saradnje, povezivanja i participaciju raznolikih grupa stručnjaka, amatera, umetnika i publike.

Faze projekta

I. Edukacija
Od sredine oktobra do sredine decembra organizuje se edukacija za sve učesnike/ce u trajanju od 8 nedelja, jedan ceo radni dan nedeljno. Između dana edukacije, učesnici dobijaju zadatke koje rade zajedno sa kolektivom u svojim ustanovama.

II. Samostalni rad
Po završetku edukacije, naredna 3 meseca, sve ustanove dobijaju literaturu i vodič za izradu strateškog plana koji predstavlja set pitanja koja vode autore kroz proces izrade strateškog plana (u formi obrasca). Učesnici/ce u edukativnom programu organizuju rad unutar svojih ustanova i okupljaju timove koji rade na izradi Strategije.

III. Mentorstvo
U aprilu 2019. godine počinje proces mentorstva. Svaka ustanova dobija po jednog/jednu mentora/mentorku koji podržavaju i vode timove kroz proces izrade plana. Ustanove imaju na raspolaganju 20 radnih časova za susret, konsultacije, analize i predloge od strane mentora/mentorki. Ukupno 10-15 mentora (na 33 ustanove) pripremaju svaki mentorski susret i šalju koordinatorima pisane izveštaje sa svakog susreta. U toku leta 2019, ustanove usvajaju svoje petogodišnje planove.

Autori i rukovodioci projekta:

Doc. dr Goran Tomka, Unesko katedra za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu
Doc. dr Višnja Kisić, Unesko katedra za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu